Zdravstvena pravila

Zdravstvena pravila

Jelovnik

JELOVNIK -RUJAN 2023

Raspored obroka u vrtiću

U 8 – 8,30 sati je doručak.

Oko 9.45 -10.00 sati je užina u kojoj nudimo svježe sezonsko voće/ ili povrće.

U 11,15-12,00 sati počinje ručak.

Nakon spavanja, između 14 i 14.30 sati je popodnevna užina.

Poštujući različitost i posebne potrebe u prehrani jelovnici se prilagođavaju za svako dijete za koje nam roditelji ukažu da je to potrebno (npr. alergije, organski poremećaji, emocionalni poremećaji, i sl.). Prije samog upisa djeteta roditelji u razgovoru i upitniku koji ispunjavaju točno definiraju vrstu posebne potrebe za drugačijom prehranom, a naši kuhari u suradnji sa zdravstvenim timom koji vodi brigu o sastavljanja jelovnika i kuhanja, te nabavu namirnica koje su potrebne. U cijelom ovom procesu vrlo važna je sama suradnja roditelja i Vrtića.

Vrtić ima ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo koji redovito uzima uzorke hrane kojima se analizira nutritivna i energetska vrijednost hrane, provjerava bakteriološka čistoća hrane, pribora kuhinje, uzimaju se brisevi ruku kuhara koji pripremaju hranu, i sa zadovoljstvo možemo reći da su svi nalazi bili uvijek besprijekorni. I ono vrlo važno u današnje vrijeme – naš Vrtić je u sustavu HACCP.

Proslava rođendana

Dječji vrtić kao odgojno obrazovna ustanova podliježe strogim higijensko – sanitarnim propisima koji jasno određuju standarde vezane za sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane u vrtiću. Uz gore navedeno vrtić kontinuirano radi na promicanju pozitivnih prehrambenih navika kod djece od najranije dobi te vodi brigu o djeci s posebnim potrebama u prehrani (alergije i dr.).
Kako bismo zadovoljili gore navedene kriterije za proslave rođendana preporučamo:

  • Svježe voće (cijelo) i povrće (cijelo)
  • Suho voće i povrće
  • Prirodni 100 % voćni sokovi

Namirnice koje donosite moraju biti originalno zapakirane s urednom deklaracijom i rokom uporabe.
Količine namirnica koje donesete neka budu simbolične/umjerene jer jednom otvoreni paket ne smije se čuvati i ponovno davati djeci.
Nikako ne donosite grickalice s masnoćama (čips), s kikirikijem (smoki), bombone, lizalice, gazirane sokove i sladoledne torte. Torte i kolače domaće ili slastičarske proizvodnje strogo je zabranjeno unositi u vrtić.
Kako bismo izbjegli eventualne nedorečenosti i nesporazume molimo Vas da proslavu rođendana svog djeteta pravovremeno (barem tri dana ranije) najavite matičnim odgojiteljima.