Folklorno stvaralaštvo

Kroz kraći program folklornog stvaralaštva, kojeg njegujemo već 10-ak godina u našem vrtiću, nastojimo djeci osvijestiti vrijednost naše kulturne baštine i osjećaj poštovanja prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi te potaknuti ih na očuvanje vlastitog kulturnog identiteta. Sudjelovanjem u ovom programu, djeca kroz pjesmu i ples uče o bogatoj kulturnoj ostavštini svojih djedova i baka.

Cilj programa je doprinijeti svestranom razvoju djeteta korištenjem bogatih izvora tradicijske kulture Hrvatske, sačuvati stare običaje, igre, pjesme i plesove od zaborava. Jedan od ciljeva programa, također, jest razvijanje dječjeg zajedništva u kolektivnom izvođenju koraka, plesova i koreografije; korištenje folklora kao terapeutskog sredstva, ali i za razvoj sluha, pjevanja, intonacije, praćenja metra i ritma i dr.

Zasigurno, ovim programom razvija se i njeguje ljubav prema pjesmi i plesu te se djeca upoznaju s dijalektima i običajima naše zemlje, narodnim nošnjama i glazbalima koja su često iz kućne radinosti.