Od ove pedagoške godine naš vrtić provodi predškolski CAP (Child Assault Prevention) program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićkoj predškolskoj skupini.

CAP program je jedan od najučinkovitijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece. Polazi od stava da je znanje najučinkovitiji oblik borbe protiv zlostavljanja djece. Program se temelji na tome da se djecu poučava o stvarnostima napada, što mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji i kome se mogu povjeriti.

CAP program poučava djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna, informira ih o tome kako prepoznati opasne situacije i poučava strategijama kojima će povećati svoju sigurnost i na taj način smanjuje njihovu ranjivost koja proizlazi iz nedostatka informacija o mogućim opasnostima.

Cilj CAP programa je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

  • pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku

CAP program se provodi u tri koraka:

  1. radionica za osoblje vrtića
  2. radionica za roditelje
  3. radionica za djecu

Program izvode posebno obučene osobe – CAP pomagači. CAP pomagačice Dječjeg vrtića Bambi su psihologinja Emina Paratušić, pedagoginja Ana Kovač te odgojiteljice Barbara Brekalo Pšeničnjak i Nikolina Tkalčević.

U nastavku možete preuzeti priručnike za roditelje koji vam mogu pomoći u prevenciji napada na dijete:

Kako poučavati djecu o prevenciji zlostavljanja vodič za roditelje

Kako pomoći djeci da budu sigurna jaka i slobodna vodič za roditelje